Skip to main content

University confronts waste materials in public art commission – University of Reading

Show access keys

University confronts waste materials in public art commission

Release Date 24 July 2019

A piece of art incorporating recycled materials is planned to be installed in the new Library quad

 

A sculpture incorporating recycled waste materials will be installed at the University of Reading as part of a wider public art project.

Artist duo Ben Cain and Tina Gverovic have been awarded a commission of £40,000 to create a sculpture for the University, inspired by its history, research interests and communities, and responding to the theme of ‘library’.

The colourful concrete sculpture, called ‘Metamorphic Station’, will incorporate waste materials like glass and other objects generated on campus, and will be located in the new library quad on the Whiteknights campus. It will provide a multifunctional space for students and staff to rest or work as well as for teaching and exhibiting.

Professor Robert Van de Noort, University of Reading Vice-Chancellor, said: “This sculpture is in keeping with our commitment to provide new and creative ways for our University community to connect socially and academically. The use of recycled materials will be visible evidence of our mission to reduce our carbon footprint as an institution.

“The sculpture also represents the value we place on arts and humanities at Reading. The artistic piece will act as a melting pot between different disciplines and colleagues across the University.”

The sculpture is the first of a number of art installations planned for the University’s campuses in a £200,000 public art project. The project aims to enhance public spaces and communities on campus and build relationships with visitors through commissioning bespoke art pieces across campus. These are funded by a 1% levy on all major capital spend, creating a Public Art Endowment, ensuring more artwork can be commissioned in future.

The artists will now begin further design and research on their piece, including inviting input from students and academics through engagement activities and exhibitions. They are already in contact with staff from the School of Art, School of the Built Environment and Sustainability Services to utilise academic and staff expertise. The sculpture is planned to be installed by spring 2020.

A total of 54 artists expressed an interest following the University’s open call, before the Public Art Steering Group considered a final shortlist of ideas.

The chosen artists have 20 years’ experience of commissions in the UK and internationally, including Croatian Pavilion at the 58th Venice Biennale, Busan Biennale (South Korea), Wiels (Brussels), Tate Modern, Manifesta 09 (Genk, Belgium).

The artists’ submission stated: “The proposed work intends to serve as a meeting point for diverse communities, for diverse yet related research interests, and for diverse objects. It is on one hand an exhibition or presentation space, a space for creative juxtaposition of different forms of material research, and at the same time it functions as a social environment.”

 

We use Javascript to improve your experience on reading.ac.uk, but it looks like yours is turned off. Everything will still work, but it is even more beautiful with Javascript in action. Find out more about why and how to turn it back on here.
We also use cookies to improve your time on the site, for more information please see our cookie policy.